Hur emotionell intelligens (EQ) kan höja förtroendekapitalet hos potentiella kunder och öka er försäljning

[ssba-buttons]

Om vi vill öka vår försäljning behöver vi akut höja den emotionella intelligensen (EQ) hos våra säljare.

Det finns flera studier som visar att de mest framgångsrika säljarna har en hög utvecklad emotionell intelligens. Generellt upplever säljchefer att det råder brist på ’bra säljare’ och många köpare upplever ofta att de inte träffar en bra säljare. Vi måste akut höja den emotionella intelligensen hos våra säljare!

En bra säljare känner snabbt av om potentiella kunder är intresserade eller inte men det vi kanske glömmer är att detsamma gäller för kunder. De bestämmer sig snabbt om de har förtroende för säljaren eller inte. De ser helt enkelt igenom om säljarens bemötande är genuint eller bara förpackade sälj-tricks.

Säljare med hög emotionell intelligens har lätt att skapa förtroende och bygga starka relationer med sina kunder. De har förmågan att känna empati med sina kunder och förstå kundens behov. De försöker inte ’pracka’ på kunden utan lyssnar in och vill verkligen kunden väl, inte bara försöka stänga en deal. De vill hitta en win-win på riktigt och det känner köparen.

Säljare med hög emotionell intelligens är även bra på att kommunicera och vara tydliga i dialogen med kunder. De har också en optimistisk och realistisk syn, vilket är viktiga egenskaper när man arbetar som säljare.

Vad kan ert företag göra för att hjälpa era säljare att utveckla sin emotionella intelligens?

  • Inkludera EQ i utvecklingsprogram för ledare och säljare
  • Inkludera EQ-tester i rekryteringsprocesserna
  • Arbeta aktivt med EQ i säljararbetet
  • Odla en säljkultur med ett coachande och inlyssnande förhållningssätt, där kunden står i fokus

Emotionell intelligens är en av de viktigaste och mest efterfrågade kompetenserna som företag kommer att leta efter de närmsta åren.


Samtliga Insightsskribenter är rådgivare på Wisory och tillgängliga för individuella videosessioner

Besök profilen för att lära känna rådgivaren lite mer och boka ditt personliga videorådgivningstillfälle.

Jenny Lundström - Wisory profile image
Boka nu!

Jenny Lundström

Passionerad, affärsinriktad ledarskapsrådgivare med fokus på självledarskap och emotionell intelligens (EQ)

När du behöver en coach eller rådgivare som har stor erfarenhet av näringslivet och som lärt sig mycket om livet är Jenny rätt person för dig. Efter att ha arbetat som VD, försäljningschef, affärsområdeschef och verksamhetsutvecklare har hon stor erfarenhet av ledarskap och affärsutveckling, vilket gör att hon snabbt kan sätta sig in i din situation och skapa resultat tillsammans med dig. Hon är övertygad om att när du växer som ledare, växer även företaget. Utöver detta arbetar hon även med ledarskapsutveckling och arbetar även som rådgivare till företag och entreprenörer.

Boka nu!
maurice jenkens - profilbild - rådgivare wisory
Boka nu!

Maurice Jenkens

Sales Coach 2.0 - Struktur och EQ för din försäljning

Maurice är sälj- och kommunikationsproffset med förmågan att forma succéteam, bland annat med hjälp av att arbeta med EQ. Han har sin spjutspetskompetens inom att skapa säljstrukturer och leda säljprocesser.
Han är specialiserad inom olika Sales Types, psykologiska profiler av säljare och säljledare med fokus på blind-spots inom eget beteende och EQ. Han väver därmed in EQ inom rådgivning och träning för sina kunder.

Boka nu!

[ssba-buttons]