Att skapa förutsättningar – Drömledarskapet #5

[ssba-buttons]

  1. Du behöver rensa bort strul
  2. Du behöver prioritera
  3. Du behöver våga fråga
  4. Du behöver tänka möjligheter
Wisory Insights blog - Svante Randlert - Att skapa förutsättningar - article image

Vi kan lära oss av botanikerna…

Dessa experter har expertis på olika sorters växter. Vetenskapsområdet ”Botanik” omfattar tillväxt, reproduktion, utveckling, ekologi och evolution av växter. Vilka ledare vill inte få till bl.a. tillväxt, utveckling och evolution i sin organisation? Vad kan vi då lära oss av hur växter kan växa på bästa sätt?

Jo, om en krukväxt ska frodas behöver du byta jorden då och då. Annars förlorar den förutsättningarna att växa. Jag ser mer och mer i organisationer ”att vi byter blomman för att den inte längre växer, istället för att byta jorden runtomkring den då och då, så att den kan ges förutsättningar att just växa”.

Vi förväntar oss ofta ofattbara resultat samtidigt som vi inte alltid säkerställer vilka förutsättningar vi behöver för att nå resultaten. Om vi ska fortsätta prestera både som ledare och medarbetare, då måste vi på samma sätt ständigt ha goda förutsättningar.

Alla kan inte bestämma, men alla kan ha en röst

Något som brukar känneteckna duktiga ledare är att de lätt får med sig sina medarbetare på förändringar, utifrån de beslut som är tagna. De förstår människors intressen, drivkrafter och prioriteringar.

Att kunna sätta sig in i hur andra tänker är en konst, det gäller att du har tentaklerna ute och förstår dina medarbetare. Förstår du inte dem, ja då blir du heller inte förstådd. Men när du förstår dina medarbetare så kan du kommunicera det som driver och engagerar dem mot era gemensamma aktiviteter, mål och resultat.

”I slutändan handlar det med andra ord inte om att alla ska ha en röst i beslutet, men alla ska ha en röst inför beslutet”

Addera genom att subtrahera

Många planer faller eftersom man försöker med för mycket samtidigt. För många simultana aktiviteter stjäl värdefull energi. Ingen minns långa listor, därför är de meningslösa. Jag tror att alla chefer upplever att vi lägger till betydligt mer än vad vi tar bort. Högarna på skrivbordet blir högre, uppgifterna fler, kraven ökar. Vi hinner sällan göra de saker som ger störst effekt för att vi har så mycket annat att göra.

När jag fick möjlighet att prata med rikspolischef Anders Thornberg berättade han om att han infört en sista fråga på vissa möten: ”Har vi fångat några fler bovar på grund av detta möte?”. Jag tycker det är en fantastiskt enkel och underbar fråga.

Vi behöver alla fokusera på att addera värde genom att subtrahera distraktioner som inte direkt bidrar. Här är mindre verkligen mer.

Jag vet att det många gånger är svårt att vara chef. Det finns mycket du kan påverka, men också mycket som du inte kan påverka. Fokusera då på vad som verkligen är viktigt, och som du själv kan göra något åt. Ställ dig själv två frågor när du ska ta beslut eller kommunicera med dina medarbetare.

  1. Är detta verkligen VIKTIGT för dig?
  2. Kan du PÅVERKA detta?

Om svaret är nej på båda frågor, SLÄPP DET! Och få dina medarbetare att göra likadant. Tiden och energin du frigör kan du nu lägga på att göra rätt saker på rätt sätt i rätt tid, det vill säga det som är viktigast, och som de kan påverka. 

Lista nu därför allt du ska sluta göra – och sluta sedan göra det.


Samtliga Insightsskribenter är rådgivare på Wisory och tillgängliga för individuella videosessioner

Besök profilen för att lära känna rådgivaren lite mer och boka ditt personliga videorådgivningstillfälle.

Boka nu!

Svante Randlert

Business and People Advisor

Gotländsk 3-barnspappa som är en av Nordens mest anlitade rådgivare med över 150 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer.

Boka nu!

[ssba-buttons]