Karin Mattsson

Styrelsearbetare

3 000 kr ex moms eller 1 företagskredit för 60 minuter

 • Svenska
 • ·
 • Engelska

Karin vill inte kalla sig för styrelseproffs, men det är precis det hon är. Hon är en aktiv styrelsearbetare och har en imponerande lista på styrelseuppdrag i alla former av organisationer. Det handlar om ideella föreningar, federationer, ekonomiska föreningar, aktiebolag, ägarledda och börsnoterade bolag och stiftelser. Hon har erfarenhet av både den svenska marknaden och viss internationell erfarenhet. 

Expert och konsult inom

 • Ledarskap
 • Strategi
 • Styrelsearbete

Personlig ledarskapsrådgivning via videomöte

Wisory erbjuder individuellt anpassat ledarskapsstöd och affärsrådgivning. Boka Sveriges ledande rådgivare för ett 1:1 videomöte.

Karins största bedrifter

 1. Hantering av hela situationen med den maktkamp som följde efter nomineringen till ordföranderollen i Riksidrottsförbundet. 
 2. Att ha skapat förutsättningar för de över 70 olika medlemsförbunden inom Riksidrottsförbundet att föra dialog och lösa frågor på ett konstruktivt sätt. 
 3. Påverkansarbetetpå regering och riksdag för Riksidrottsförbundets räkning. Ledde till större frihet och förtroende i hur disponera pengarna till idrottsrörelsen i Sverige.

Karins övertygelser

 1. En god självkännedom är viktig i alla ledarroller – att kunna bottna och hämta kraften ur sig själv.
 2. Det gäller att verkligen förstå uppdrag och sammanhang och tycka om uppdraget. 
 3. Ledarskap och kommunikation kan inte separeras, de hör ihop.

Ett urval av våra kunder

Om Karin

Karin vill inte kalla sig för styrelseproffs, men det är precis det hon är. Hon är en aktiv styrelsearbetare och har en imponerande lista på styrelseuppdrag i alla former av organisationer. Det handlar om ideella föreningar, federationer, ekonomiska föreningar, aktiebolag, ägarledda och börsnoterade bolag och stiftelser. Hon har erfarenhet av både den svenska marknaden och viss internationell erfarenhet. 

Hon har gjort resan från att ha varit engagerad i den lokala ridklubben till att få en offentlig ordföranderoll i Riksidrottsförbundet vid 33 års ålder. En utnämning som väckte stor medial uppmärksamhet eftersom hon var kvinna och ung.

När hon tillträdde brottades förbundet med förtroendefrågor, de 70 medlemsförbunden var inte sammansvetsade. Några år senare jobbade förbundet på ett helt annat sätt med en stark vi-känsla och en vilja att göra saker tillsammans. Här blev Karin också en stark förebild för yngre kvinnor. 

I rollen som ordförande för RF arbetade hon mycket gentemot politiska företrädare och vet hur du påverkar beslutfattare. Hon vet också hur du ska förhålla dig och tänka kring media efter att under sina tio år som ordförande i princip gjort intervjuer dagligen.

Det hon brinner lite extra för är att få dela med sig av styrelsearbetet, hur du kan agera som ordförande, hur förhålla sig till frågor som ledamot, hur du organiserar och lägger upp strategi – och hur du hanterar olika ibland besvärliga situationer som uppstår. 

Under åren 2015-2020 var Karin styrelseordförande för Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm AB med uppgift att ta fram en ny gemensam strategi för att skapa synergieffekter mellan anläggningarna och åstadkomma lönsamhet efter många års ansamlade förluster” Detta lyckades och anläggningarna drivs idag med lönsamhet.

Karins bakgrund är beteendevetenskap och företagsekonomi. Hon har jobbat på LRF och varit med och utvecklat deras ledarskapsprogram, där LRF tidigt insåg värdet av det personliga ledarskapet. 2005 blev hon ordförande för Riksidrottsförbundet och idag är hon ordförande i Svenska Skidförbundet och Länsförsäkringar Jämtland.

Hon har även styrelseuppdrag för bl a Wallenstam, Mellanskog och SHL. Karin driver också tillsammans med en kollega ett gemensamt företag i form av en ridanläggning på Frösön.

Karin utstrålar energi och är genuint intresserad av att möta och hjälpa andra. Hon är ödmjuk, analytisk och snabb på att uppfatta personer och uppdrag. Hon tar saker på allvar och gillar att bryta ner utmaningarna till görbara saker. Hennes styrka är att se och förstå komplexa sammanhang samt medverka till lösningar. Hon delar frikostigt med sig av all hennes erfarenhet från organisationer, näringsliv, media och politik. 

Det hon är mest uppskattad för är att hon kan konsten att motivera andra, att ge hopp och vilja att börja ta de nödvändiga stegen. Efter ett möte med henne ska du känna att: Det här klarar jag. 

Privat så älskar hon fjällen och naturen, och ägnar mycket tid åt skidåkning och ridning. Hon tar också gärna en tur med skoter eller båt. Hon har ett stort intresse för all idrott.

Expertis

 • Ledarskap
 • Strategi
 • Styrelsearbete

Media

Podcasts

Följ Karin